UBLOT – ETRANGES RUMEURS

De muziekformatie ‘Ublot’ stamt uit de Franse stad Perpignan, de hoofdstad van het departement Pyréneés-Orientales in Zuidoost-Frankrijk en gekend als stad van kunst, muziek en geschiedenis. In de Middeleeuwen was Perpignan nog een Catalaanse stad en ze was in 2008 zelfs nog gedurende één jaar de ‘Hoofdstad Van De Catalaanse Cultuur’.

Al deze informatie om te duiden dat ‘Ublot’ heel sterk aanleunt bij die traditionele muziek van een paar eeuwen geleden. Accordeonist Clément Ternisien was de oprichter van het kwartet ‘Ublot’ waarvan Marie Grollier (zang, cello en gitaar), Michaël Filler (klarinet, mondharmonica) en Emilie Gadave (dwarsfluit) nu ook deel uitmaken. Zelf noemt de groep hun werk hybride muziek, wat dat dan ook precies moge betekenen.

Met de ep “Etranges Rumeurs” debuteert ‘Ublot’ op plaat. Het album bestaat uit zeven tracks die qua genre zeer moeilijk onder één noemer thuis te brengen zijn. Clémént Ternisien vertelt tussen de nummers door een verhaal over een accordeonist die er sinds zijn verblijf in een ziekenhuis van droomt om nog één keer te voet een reis te kunnen maken. Hij ontmoet tijdens die trip zijn drie andere groepsleden en speelt samen met hen de nummers die op deze plaat staan: “La Houle”, “Barcelone”, “Tree”, “Le Mari” (zie video), “Etranges Rumeurs”, “La Colère” en “Deva”.

We denken niet de ‘Ublot’ ooit met één van deze nummers in de hitlijsten zal gaan opduiken. De soms wat chaotisch klinkende muziek op dit minialbum is niet zo gemakkelijk om te beluisteren. Het vertelde verhaal doorheen de zeven tracks wordt dan ook nog eens volledig in de Franse taal gebracht, iets wat sowieso het geïnteresseerde publiek voor zo’n plaat sterk zal gaan beperken.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video